„Ne hidd, hogy bármit megtehetnek veled!” A nemi erőszak feldolgozása

hogyan mondjam el

Szomorú statisztikák

A hivatalos rendőrségi statisztikák szerint kb. évente ezer nemi erkölcs elleni bűncselekmény történik hazánkban, illetve minden egyes bejelentett esetre tíz olyan jut, mely mindörökre titokban marad. A szakemberek szerint az áldozatok inkább felejteni akarnak, nem pedig feljelentést tenni.

Nemi erőszaknak tekinthető az áldozat hüvelyébe, végbelébe, szájába történő nemkívánt behatolás. A nemi erőszak szörnyű, rettenetes és romboló hatású az áldozat lelki egészségére nézve. Ha nemi erőszak ért, jogod van segítséget kérni és elfogadni, nincs okod arra, hogy szégyenkezz vagy eltitkold az erőszak tényét. Ne gondold azt, hogy veled bármit meg lehet tenni! A nemi erőszak bűncselekmény.

Tévhitek és tények a nemi erőszakról

Talán segíti a tisztánlátást, ha leszámolsz néhány nemi erőszakkal kapcsolatos tévhittel.

Nem igaz, hogy a nők kiprovokálják a nemi erőszakot, kihívó öltözetükkel. Az hogy, divat a mini és a feszes top, senkit nem jogosít fel az erőszakra. Senkinek nincs joga ahhoz, hogy kiszemelt partnerét akarata ellenére szexuális együttlétre kényszerítse.

Hamis elképzelés, hogy Bárki az előjáték „részeként” tiltakozik a behatolás ellen.

Erőszakot nem csak idegen követhet el, a családon, párkapcsolaton belül elkövetett nemi aktusra való kényszerítés is erőszak.

Tények

A nők 5%-a szenved el nemi erőszakot élete valamely szakaszában.

Az áldozatok férfiak is lehetnek, minden tizedik nemi erőszakot férfiakon követik el.

A nemi erőszakkal végződő esetek 50%-át családtag követi el, 20%-át valamilyen ismerős.

Egyetlen bejelentett nemi erkölcs elleni erőszakos cselekményre tíz olyan jut, mely örökre homályban marad.

Mit tehetsz, hogy ne válj erőszak áldozatává?

Nincs szükség arra, hogy rettegj, félj és ne bízz az emberekben, néhány dologra azért célszerű odafigyelned. A szakemberek szerint talán azért a 16-24 éves nők szenvedik el a legtöbb erőszakos támadást, mert gyakran járnak egyedül és tapasztalatlanabbak.

A túlzott alkoholfogyasztás, az ezzel járó valóságérzékelés torzulása, kritikai érzék elvesztése hozzájárulhat ahhoz, hogy áldozattá válj.

Mindig avass be valakit, hogy tudják, hova mész, merre jársz.

Kerüld a kiszolgáltatott helyzeteket, pl. kihalt utca, lépcsőház stb. Ha csak lehet, ne járj egyedül.

Bízz a megérzésedben. Ha úgy érzed, nem megbízható az illető vagy menekülnöd kell az adott helyszínről, cselekedj.

Mit tehetsz, ha erőszak áldozatává váltál?

Sokan szégyenkeznek, titkolóznak és „eső után köpönyegnek” gondolják, ha bármit is tesznek. Nagyon gyakori ilyenkor a teljes tehetetlenség, kiszolgáltatottság érzés is.

Valószínűleg sokkos vagy közönyös állapotban vagy az erőszakot követően, feltehetőleg nem vagy képes logikusan cselekedni. Ezért kérj segítséget egy felnőttől, családtagtól, baráttól, tanártól. Mondd el, mi történt..Gondolj arra, ha hallgatsz, ezzel csak a támadót segíted.

Rendőrség: Tégy feljelentést. Minél hamarabb jogi útra tereled a kérdést, annál valószínűbb, hogy támadód nem ússza meg a felelősségre vonást.

Orvosi segítségre lehet szükség a testi sérülések kezelésére, a fertőzések elkerülésére (antibiotikum, HIV vizsgálat), szükség esetén fogamzásgátlás.

Pszichológus, pszichiáter segít a krízis feldolgozásában, a traumát követő állapot kezelésében. Pszichoterápiára és/vagy gyógyszeres kezelésre lehet szükséged. A nemi erőszak tényének lelki feldolgozása több hónapot, évet is igénybe vehet.

Linkgyűjteményünkben megtalálod azokat a szervezeteket, akik orvosi, pszichés, jogi támogatásban részesítenek.

Cselekedj, minél hamarabb!

Minél gyorsabban kezedbe veszed az irányítást, annál hamarabb válhatsz áldozatból hőssé.

Fontos, hogy a nemi erőszakot követő első 6 hétben pszichológus, pszichiáter segítségét igénybe vedd, mivel így könnyebben túljutsz a trauma feldolgozásának kezdeti, legnehezebb szakaszán s elindulhatsz a gyógyulás felé.

Az Erőszakos Trauma Szindróma szakaszai

A nemi erőszakot követő tünetegyüttest, Erőszakos Trauma Szindrómaként, RTS ( Rape Trauma Syndrome) ismeri a szakirodalom. Elsőként Ann Burgess és Lynda Holmstrom dokumentálta 1974-ben.

A leírás szerint a nemi erőszak következményeként azonnali és hosszú távú hatások érvényesülnek, a kibillent egyensúly következményeként, megváltozott lelki és testi reakciók formájában.

Közvetlenül a nemi erőszakot / nemi erőszak kísérletét követően az áldozat viselkedése zavart, összerendezetlen.

A megjelenő érzelmek szélsőségesek, sír, zokog, nyugtalan, feszült, akár mosolyog és viccelődik is.

Másik véglet a túlzott visszafogottság, érzéseit a nyugalom álcája mögé rejti.

A traumát követő első hét során megjelenő testi tünetek az érintett testrészek (hüvely, végbélnyílás stb.) érzékenysége, gyomor-bélrendszeri nyugtalanság, vázizomzat feszülés, fizikai rosszullét.

Érzelmi reakciók: sokkos állapot, bűntudat, tehetetlenség érzés, bizalom elvesztése, félelem, szorongás, harag, düh, szégyen, hitetlenkedés, elutasítás, zavarodottság.

Érzelmileg sokkos állapotban lehetsz és el sem tudod hinni, hogy veled ilyesmi történt. Lehetséges, hogy megpróbálsz felejteni, ám az erőszak képei mindig feltörnek gondolataidban.

A traumát követő hónapokban következik be a lassú összerendeződés, ám az erőszakot követő 3-4 hónap sem mentes a különböző pszichés és testi reakcióktól.

Szorongás és félelem, alkalmazkodási zavarok, zavarok az evésben, alvásban, kapcsolatteremtésben, gondolkodásban, gyanakvó, üldöztetéses gondolatok (pl. figyelik, követik, telefonszámot cserél stb.), bűntudat, amiért nem akadályozta meg a nemi erőszakot.

Még az erőszakot követő 1 éven belül is érvényesülnek a trauma hatásai.

Változások az életmódban, pl. lakhelyváltás, munkahelyváltás.

Családtól, hozzátartozóktól való függőség növekedése, az elbizonytalanodott áldozat így keres biztonságot alvászavar, rémálmok.

Félelem, fóbiák: tisztaságmánia vagy nem mer egyedül közlekedni stb.

Szexuális zavarok, orgazmus hiány, testképzavar.

A nemi erőszak előhozza az esetleges korábbi (gyermekkori) zaklatások emlékét.

„Flashback”, az erőszak képei betörnek az éber napi tudatba.

Önértékelési problémák.

A hosszú távú hatások, akár az erőszakot követő 4 éven át megnehezítik az áldozat életvitelét.

Harag, az elkövető, a jogi rendszer, a barátok, család iránt.

Örömtelenség, az élet több területén.

Túlérzékenyen reagál új vagy kockázatos helyzetekre, gyakran veszélyben érzi magát.

Szexuális zavarok, vágycsökkenés.

További alkalmazkodási zavarok az élet különböző területein.

Tudnod kell, hogy a nemi erőszak feldolgozásainak fázisain könnyebb túljutnod, ha szakszerű segítséget kapsz. Ezért merj segítséget kérni és elfogadni!

Linkgyűjtemény

www.eszteralapitvany.hu

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Az OKIT a krízis, a családon belüli erőszak megelőzésére, kezelésére, az érintettek részéről a segítő szolgáltatások elérésének könnyítésére jött létre. Az ingyenes telefonos segélyvonal telefonon keresztül segítséget nyújt minden krízis helyzetben lévő állampolgárnak.

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Ingyenes segélyvonal gyerekenek és fiataloknak, akik problémákkal küszködnek vagy veszélyben érzik magukat

Áldozatsegítő Szolgálat

Az Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata a bűncselekmények áldozatainak nyújt segítséget és kárenyhítést az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény alapján. A területi áldozatsegítő szolgálatok a megyeszékhelyeken szerveződnek.

NaNe Egyesület

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE) Egyesület 1994. januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére.

Habeas Corpus Munkacsoport

A Habeas Corpus Munkacsoport közhasznú jogvédő egyesület a testtel, a szexualitással kapcsolatos önrendelkezési jogokat védi.

Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület

A Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesület csaknem egy évtizede működik, és végez úttörő munkát a gyerekek védelme és a családok erősítése, összetartása terén. 1993-ban alakult az első olyan civil szervezetek egyikeként Magyarországon, melyek célul tűzték ki a családok, a velük foglalkozó segítő szakemberek, és a közvélemény komplex támogatását, a szó legszélesebb értelmében – mára az ország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakmai egyesületeként tartják számon.

Országos Bűnmegelőzési Bizottság

A 2003. őszén újjászerveződött OBmB feladata a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájában [115/2003. (X. 28.) ogy. hat.], és a kormány évente elfogadott cselekvési programjaiban megfogalmazott feladatok teljesítésének elősegítése, a bűnelkövetővé válás esélyének csökkentése, és a lakosság önvédelmi képességének növelése.

Pszichológia

Pszichológia a NET-en – további segítség, szakirodalom, kiadványok, szervezetek, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük