Pénzügyi gondok a párkapcsolatban

szexuális zavar

A kapcsolat hétköznapjait pénzügyi gondok is beárnyékolhatják, különösen igaz ez gazdasági válság idején. Mit tehettek azért, hogy pénzügy problémáitokat sikeresen megoldjátok együtt, anélkül, hogy viszonyotokat megmérgezné.

Mi köze a pénzkérdésnek a párkapcsolathoz?

Legtöbbször a pénzzel kapcsolatos konfliktusok nem a pénz teljes hiányából fakadnak, hanem abból, hogy nincs összhang a felek között abban, ki mire költi, amije van.

A pénzhez való viszony

Pénzhez való viszonyulásunkat meghatározzák gyermekkori családunkból hozott értékeink, későbbi gazdasági tapasztalataink, környezetünk pénzhez való hozzáállása és az, hogy milyen összeg felett gazdálkodhatunk havonta.

Ha leszámítod kötelező napi kiadásaidat, amit lakhatásra és élelemre fordítasz, akkor a fennmaradó, “szabadon” elkölthető összegről való gondolkodásmódod, hűen tükrözi pénzhez való viszonyodat.

A szakértők szerint az emberek pénzhez való hozzáállásuk nagyjából háromféle irányultságúak.

A pénz élvezetet jelent: Költekezés. Ha megspórolt pénzedet arra fordítod, hogy életed örömtelibb és kellemesebb legyen, akkor eszerint vélekedsz. Úgy gondolod, a “mának érdemes élni”, hisz ki tudja, mit hoz a jövő.

A pénz biztonsági tartalék: Spórolás. Úgy gondolod, hogy a kötelező mindennapi kiadásaidon felül, célszerű félretenned az ínséges napokra. Akkor érzed magad biztonságban, ha takarékoskodsz.

A pénzt meg kell osztani szeretteiddel: Megspórolt pénzedet arra fordítod, hogy a hozzád közelállóknak örömet szerezz. Ajándékokat vásárolsz, programokat szervezel a családodnak, barátaidnak s ha teheted jótékonykodsz.

Tárgyalási alap, ha a pár tagjai képesek megfogalmazni pénzhez való viszonyukat, akár megegyezik, akár eltér. Pénzről való gondolkodásunk bizonyos határok között alakítható s lehetséges az egymáshoz való alkalmazkodás. Például a “költekező” és “spóroló” hozzáállás nem biztos, hogy ellentétes, ki is egészíthet egymást. Az egyik fél lehet józan “fék” a pénzköltés terén, míg partnere megtaníthatja őt élvezni a a pénz általi örömöket.

Ha pénzhez való hozzáállásotok partnereddel megegyező, akkor csupán abban kell megállapodnotok, ki kezeli a pénzügyeket illetve ki melyik pénzügy területtel foglalkozik. Például az egyik fél feladja a csekkeket, míg a másik bevásárol stb.

Közös kassza vagy külön kassza?

A kapcsolat nyugalma érdekében s a későbbi félreértések elkerülése céljából tanácsos megállapodni a főbb költségvetési szabályokban. Különösen akkor fontos ez, ha eltérő pénzhez való hozzáállásotok. Érdemes áttekintenetek a kötelező havi kiadásokat és dönteni arról, hogy a közös kiadásokból ki milyen mértékben veszi ki a részét.

Érdemes arról is beszélgetnetek, mennyit tudtok szabadidőre és szórakozásra költeni és mennyit szeretnétek félretenni.

Konfliktusokat előztök meg, ha nem csupán sodródtok, hanem kimondjátok, kinek milyen igényei és elvárásai vannak, a pénzügyek területén is. Például, ha külön kasszán vagytok, akkor ki mennyit képes beletenni a közös kiadásokba s mit vár párjától.

Ha közös kasszán vagytok, akkor pedig mennyi az a szabad rendelkezésű összeg, amit kizárólag önmagadra szeretnél költeni.

Amikor nem a pénzről szól igazán…

A pénzügy problémák hátterében gyakran komolyabb párkapcsolat gondok húzódnak.

Ha egyáltalán nem tudtok megegyezni a pénzügyi kérdéskben, sőt vitátok parttalanná válik, akkor valószínű, hogy nem csupán pénzügyi, hanem egyéb érzelmi, kapcsolati problémátok van.

Sajnos gyakori, hogy a pénzügyek kontrollálásával akarja valaki saját kapcsolati dominanciáját biztosítani, befolyásolni partnere önállóságát. Előfordul az is, hogy a pénz felosztása miatt az egyik fél kevésbé fontosnak vagy értéktelennek érezheti magát.

Nem csupán a pénzügyi egyensúly borult fel

A kapcsolat komolyabb, egyensúlybeli problémáira utal pl.

 • ha partnered többet költ önmagára, barátaira, mint közös dolgaitokra vagy rád
 • rendszeresen korlátozza és kifogásolja, mennyit költesz önmagadra
 • felelősségre von minden elköltött fillérért
 • vádol és gyanakszik amiatt, ahogy gazdálkodsz
Pénz és hatalom

A jól működő kapcsolatokban a felek egyenlőnek, azonos fontosságúnak érzik magukat. Megbillent kapcsolati egyensúlyra utal, ha a két fél azon vitatkozik, hogy a pénzügyek kapcsán az egyik fél jogtalan előnyökhöz, hatalomhoz jut.

 • jóval többet áldozol a közösbe, akaratod ellenére, mint a másik fél, vagy fordítva
 • téged elszámoltat, miközben titkolja saját pénzügyeit, kiadásait
 • a spórolt pénzt, többletjövedelmet nem osztja meg
 • vagy ellenkezőleg, elhalmoz mindennel, amitől az“adósának” érzed magad

Tippünk: Gondoljátok át együtt a következő kérdéseket:

 • Mire való a megspórolt pénz?  Elkölteni / Takarékoskodni / Megosztani egymással
 • Mennyi pénzre van szükségetek a “kötelező” kiadásokra?
 • Mennyit szeretnétek tartalékolni?
 • Mennyi legyen a közös kasszában, mennyi a különben?
 • Közötök van e egymás kiadásaihoz?
 • Mennyit szeretnél önmagadra költeni?
 • Meg kell e beszélni vagy ki-ki “szabadon” költekezik?
 • Ki dönt a pénzügyekben vagy ki melyik területen szeretne dönteni?
Végül: ami nem kerül pénzbe…

Néhány “olcsó” tippet gyűjtöttünk, amivel a legnagyobb pénzügyi viharok közpette is gazdagíthatjátok a kapcsolatot:

 • Egy romantikus séta a holdfényben…
 • Ha felolvastok egymásnak valami kedveset
 • A kedvenc zenéitekre táncolni este
 • Vacsora otthon, a szépen terített asztalnál
 • Gyertyafényes habfürdőzés kettesben
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük